Строй Груп 20
Строителни услуги и ремонтни дейности в град Плевен

Шпакловане на стении и тавани

Преди да преминем към боядисването на стените и таваните е необходимо, те да бъдат шпакловани.

Тази сложна задача е само за нашите специалисти от Строй Груп 20. Това начинание не е за всеки.

Сега ще Ви запознаем накратко с неговата специфика:

Шпакловката има за цел да изправи и най-малките кривини по Вашите стените. Дебелината на шпакловката не бива да надвишава 10 мм.

Предназначението на шпакловките е да се постигнат геометрично прави и идеално гладки стени и тавани. Според състава им, те могат да се използват във влажни или сухи помещения.
Шпакловката е почти винаги наложителна, ако стените трябва да се облепят с тапети или да се боядисат. Когато стената е шпаклована идеално, залепването на тапетите е по-добро, а връзката между основата, лепилото и тапета е по-здрава. Ако сте се спряли на вариант по-тънки тапети и стената не е шпаклована, имайте предвид, че всички неравности по нея ще изпъкнат върху избраните тапети. За предпочитане са дебелите, плътни и релефни тапети, които при своето поставяне не изискват допълнителна шпакловка ако стените не са чак толкова равни.

Ако изборът Ви е да тонирате стените в подходящи цветове отговарящи на Вашия интериор, то тогава шпакловането е неизбежно. Стените трябва да са идеално гладки, което ще допринесе за завършеност на крайния резултат от Вашия ремонт.

Шпакловките се делят на финишни и изравняващи.

За предварително изравняване на повърхността се прави изравняваща шпакловка. Тя може да Ви послужи и за запълване на дупки и по-големи пукнатини.

Сухите шпакловки са на база цимент или гипс, включващи различни химични добавки и полимери. Благодарение на тях повишават адхезионни свойства – това е сцеплението между частиците, гарантиращи равномерно изсъхване и еластичност на целия слой.

 

Ето някои полезни съвети при приготвянето на сместа за шпакловане:

 

Изсипете в подходящ съд отразеното количество вода върху опаковката на избраната суха смес.

След това изсипете шпакловъчната смес във водата и с помощта на електрически миксер бъркайте до получаването на хомогена смес. Оставете сместта да почине малко /да узрее/ поне 10-тина минути, след което разбъркайте отново.

Това е един от най-важните моменти в процеса шпакловане – приготвянето на шпакловъчната смес. Разбира се това ще е трудно за Вас ако досега не ви се е налагало да шпакловате.

 

Доверете се на нашите доказали се специалисти в строителството от Строй Груп 20, които ежедневно се грижат да шпакловат многобройни стени и тавани.

 

И да започнем да шпакловаме:

 

Първият слой, който трябва да нанесем върху стената или тавана трябва да е с дебелина не повече от 10 мм. Слоят, който трябва да постигнем трябва да бъде еластичен, което след изсъхване спомага на повърхността да не се свие и разпуква. След като сме нанесли първия слой, следва втори с финишна шпакловка, който не трябва да надвишава дебелина от 2 мм.

Шпакловането е трудоемък и прецизен процес, който не е за любители.

На всяка една опаковка с дадена шпакловка ще откриете инструкции за нейното използване, но прецизният майстор може да свърши това и без упътвания. Неговото око ще прецизира точната смес, която ще заеме своето място върху Вашия таван или стени, които ще придобият новият си облик.

Ние екипа на Строй Груп 20 най-добре знаем това и сме в готовност да се погрижим за перфектната шпакловка във Вашия дом.