Строй Груп 20
Строителни услуги и ремонтни дейности в град Плевен

Ремонт на баня

Ремонта е в разгара си и Ви предстои да реновирате или да направите основен ремонт на Вашата баня. Ние от Строй Груп 20 искаме да Ви запознаем с тънкостите по време на предстоящия ремонт.

Тази нелека задача е много отговорна и скъпоструваща от гледна точка на материалите, с които ще работим. На първо място е да вземем решение дали се нуждаем от цялостен или частичен ремонт.

Нашият екип има възможността да помогне в тази ситуация. И така да започнем с поясненията за ремонта на Вашата баня.

НАЧАЛОТО

Когато Ви предстои основен ремонт на банята, основната задача не се изчерпва с избора на красиви плочки и аксесоари. Изисква се внимателно и поетапно плануване, от което зависи естетиката, функционалността, както и цялостния микроклимат на банята, което играе важна роля и за Вашия дом.

Хидроизолацията, която не е направена по най-перфектния начин, както и лошата вентилация могат да доведат до повишена влага не само в банята, но и в цялото Ви жилище. Ако изборът на облицовка, санитария, както и аксесоарите и мебелите за банята не са избрани подходящо, това може да доведе до лоша визия и да допренесе за дискомфортът Ви.

Ето защо искаме да отделим време и да Ви запознаем с основните етапи при ремонтът на банята, за да знаете какво Ви очаква.

Кога се нуждаете от цялостен или частичен ремонт?

Ако Ви предстои да закупите жилище, което е старо строителство – то разбира се ще има нужда от цялостен ремонт, а ако сте се спряли на ново строителство може да минете и с довършителен ремонт.

Трябва да започнете със създаването на проект. Това разбира се за Вас може би ще е по-трудна задача.

Затова доверете се на специалистите от Строй Груп 20, които ще Ви помогнат за това.

Този проект включва измерването на точните параметри на банята и зонирането ѝ по възможно най-добрия начин. Спазвайки тези изисквания, Вашата баня ще бъде удобна и практична.

Всяка една санитария трябва да има своето точно място:

  • Свободно пространство пред мивката - поне 75 см.

  • Монтиране на мивката - от двете страни е желателно разстоянието да бъде поне по 40 см. (общо 80 см.)

  • Тоалетната чиния - от двете страни се изисква свободно пространство от по 38 см. (общо 76 см), а отпред отново 75 см.

Трябва да сте наясно, че тези параметри не винаги могат да бъдат спазени особено ако се касае за малки помещения, но е добре да ги имате предвид.

Затова консултацията с наш колега не е за пренебрегване.

Плана за ремонт на банята включва още:

  • Ако нямате централна топла вода, а ще използвате бойлер - къде ще бъде монтиран той?

  • Къде ще бъдат поставени ревизионните отвори, вентилатора, подовите сифони?

  • Къде ще бъде монтирано осветлението?

  • Разположение на обзавеждането и санитарията?

  • Вратата на банята също играе Важна роля. Дали тя ще се отваря навътре или навън, дали ще се спрете на вариант плъзгане, с цел спестяване на място – всичко това зависи от Вашето жилище.

ВТОРИЯ ЕТАП ОТ РЕМОНТА НА ВАШАТА БАНЯ Е КЪРТЕНЕ ИЛИ ДЕМОНТАЖ

Ако се налага да се изкъртят старите плочки, мозайка или да се демонтира санитарията и старите водопроводни тръби.

Повярвайте ни - за Вас това ще е трудоемък процес.

Затова доверете ни се – ние ще се погрижим най-добре в това начинание.АКО ОСНОВНИЯ РЕМОНТ НА ВАШАТА БАНЯ ПРЕДСТОИ, НИЕ ВИ ПРЕДЛАГАМЕ ДА ЗАПОЧНЕТЕ С ЦЯЛОСТНО ИЗГРАЖДАНЕ НА ВИК-ТО И ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ИНСТАЛАЦИЯ.

След години употреба старите тръби корозират отвътре, диаметърът им се стеснява поради натрупания котлен камък, появява се частично запушване, което води до чести аварии. Новите полипропиленови тръби не корозират и не натрупват котлен камък. Сега е момента за тяхната подмяна. Новото ВиК трябва да бъде изпробвано преди измазването на стените.

Ако се налага подмяна и на електрическата инсталация, трябва да вземете най-адекватно решение за поставяне на осветителните тела и вентилационата система във Вашата баня. За да се избегне съприкосновението с неизбежната влага, окабеляването трябва да се извърши чрез скрит монтаж.

Тази работа не е за всеки. Така, че доверете се на Строй Груп 20 - Ние ще се справяим и с тази задача!СЛЕДВАЩ ЕТАП ОТ РЕМОНТА НА БАНЯТА Е ЗАМАЗКАТА, МАЗИЛКАТА И ХИДРОИЗОЛАЦИЯТА

Ето, че настъпи момента за измазването на стените. Основата за полагане на фаянса е варо-циментовата мазилка. След нея се прави циментова замазка, която служи за скриване на тръбите и създаване на необходимия наклон към сифоните. Замазката е и основата за полагането на подовата настилка.

Важен е наклона на пода в банята, който е почти незабележим, но ще спомогне за отвеждането на водата в сифона.

За да предпазим банята от влага, която допринася за образуването на мухъл и плесен е необходимо да направим хидроизолазия.

Когато разполагаме с ограничен бюджет можем да направим тази хидроизолация само по ъглите около душ пространството, което дори и да не е достатъчно пак ще има ефект.

Но ние Ви препоръчваме да направите цялостна хидроизолация, която ще допринесе за дълъг живот на Вашата баня.ЕТО, ЧЕ ДОСТИГНАХМЕ И ДО ТАВАНА НА БАНЯТА

Разбира се има различни предпочитания за него: може само да го освежим, а защо не и да не заложим на окачен таван. Това трябва да се случи след полагане на фаянса като последния ред плочки ще служи за основа на тавана. Най-разпространения вариант за окачен таван е този от влагоустойчив гипскартон. Той се шпаклова и боядисва с латекс за влажни помещения. Благодарение на него се създава гладка и равна основа, скриват се тръби и кабели и дава възможност за монтиране на осветление под формата на лунички.

ОСВЕТЛЕНИЕТО И ВЕНТИЛАЦИЯТА В БАНЯТА

Осветлението можем да го разделим на две части: централно, което ще играе Важна роля в мокрото помещение и допълнително, което ще монтираме на определени места в банята, като например над огледалото.

За препоръчване е да се спрем на неутрална бяла светлина, тъй като при нея по-лесно се виждат контрастите и се подчертават детайлите.

Важно място заема и добрата вентилация. Тя спомага за предотвратяването на неприятните миризми и мухъла в банята. Задължително е да си осигурите мощен вентилатор, дори банята Ви да разполага с прозорец! Вентилаторът трябва да се постави в най-отдалечената точка в банята спрямо мястото на постъпване на свеж въздух. Така ще постигнете оптимален въздухообмен.

СЪЩЕСТВЕН МОМЕНТ В ИЗГРАЖДАНЕТО НА БАНЯТА ЗАЕМА ИЗБОРЪТ И ПОЛАГАНЕТО НА ФАЯНС И ТЕРАКОТ

Наличието на предварително направен проект ще Ви спомогне за квадратурата плочки, които ще са необходими за предстоящия ремонт. Задължително купувайте с 10% по-голямо количество от това, което сте пресметнали. Често пъти се случва да не достигнат плочките, ако са закупени точно и отивайки до магазина се оказва,че няма налични. Следващата доставка може да е с един нюанс по различна от избраната от Вас.

Не си причинявайте главоболия!

За стените освен стандартния фаянс, може да се използват влагоустойчива боя, тапети за влажни помещения, декоративна мазилка и плочки, пана, лайсни или ниши. Всеки продукт има своите предимства и недостатъци, с които е добре да се запознаете предварително.

Ако за Вас е трудно да направите своя избор, доверете се на специалистите от Строй Груп 20.

СЛЕДВАЩ ЕТАП ОТ НАШАТА РАБОТА Е ИЗБОР И МОНТИРАНЕ НА САНИТАРИЯ

След като сме приключили с поставянето на настилките, облицовките и фугирането се монтира санитарията. Тя включва в себе си: мивка, тоалетна, вана, душ, батерии и смесители.

Несъмнено по-естетични и лесни за почистване са структурите за вграждане със скрито в стената казанче и конзолна тоалетна чиния. Те са доста по-скъпи, но в последно време са по-предпочитани.

Добре е да помислите за стъклен параван или душ кабина за зониране на пространството за къпане от останалата част на банята. Евтин и опитмален вариант е избора на завеса за баня, но при този вариант останалата част от помещението неизбежно ще се мокри и няма да е много практично, ако банята е съчетана с тоалетна.

Ваната обикновено намира приложение в средна или голяма баня, докато в малките помещения липсва или е съчетана с душ.

Разнообразието от смесители, които се предлагат на пазара е голямо и трябва да го съобразите с предвидения бюджет.

Често пъти се подлъгваме да купуваме красиви на вид смесители, които се оказват непрактични в ежедневието ни.

Консултацията от специалистите на Строй Груп 20 също ще Ви е от полза.

И ФИНАЛНИЯ ЕТАП ОТ РЕМОНТА НА БАНЯТА Е ЗАКУПУВАНЕТО НА МЕБЕЛИТЕ И АКСЕСОАРИТЕ.

Те трябва да са съобразени с наличното пространство на банята. Често пъти мивката се съчетава с шкаф, който се използва за съхраняване на кърпи и тоалетни принадлежности. А в редица случаи шкафа под мивката служи за скриване на тръби и водомери. Над огледалото също често се монтира горен шкаф, който е много удобен за съхранение на дребни принадлежности. Предлагат се различни видове шкафове за баня. Мебелите от MDF, гранит, или мрамор са значително по-скъпи, но внасят усещане за лукс и стил в банята. Най-евтини са мебелите изработени от PVC.

За завършеност на банята важна роля заемат аксесоарите. Подходящия избор на закачалки, сапунерки, корнизи, дозатор за течен сапун и редица други избрани в точните цветови нюанси ще допринесат за завършеност на Вашата баня.

Приемете нашия съвет - дори и да Ви изглежда на пръв поглед лесно да се справите с ремонта на Вашата баня – моля не го правете.

Доверете се на професионалистите от Строй Груп 20.